Traditia populara ne spune ca in prima saptamana din viata copilului - mai exact in noptile fara sot din prima lui saptamana de viata - vin ursitoarele. Credinta in ursitoare, mentionate in toate basmele populare romanesti, este si astazi foarte raspandita in satele romanesti, ea pastrandu-se inca de pe vremea romanilor.
Cele trei zane/ursitoare menesc soarta copilului, iar venirea lor este asteptata cu mare grija de catre parinti si moasa copilului. In Transilvania, moasa care a ajutat la nasterea copilului ii punea in camera, pe o panza alba, noua, un blid cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana.
Dupa trei zile si trei nopti, se constata daca au venit ursitoarele dupa urmele care apareau pe faina. In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la trei zile dupa nasterea copilului se intindea o masa mare pentru ursitoare: nu lipseau painea, o gaina, vinul si trei banuti.
Exista credinta ca cele trei ursitoare trebuie sa fie platite si invitate la masa, pentru a fi multumite si a urzi copilului o soarta buna. In Bucovina, moasa punea in camera copilului o lumina, care ardea toata noaptea. Se considera ca ursitoarele vor fi multumite ca au gasit drumul usor si vor avea numai lucruri bune de urat copilului.